Luciaspelen 2010

Tjoho alla skråpukar och snurrebåtar! I helgen arrangerade jag och Pejler turnering ute i Enskede, den sedan förra året återkommande tävlingen Luciaspelen.

Naturligtvis kommer den här turneringen för alltid leva kvar i mitt scrabbleminne för resten av "karriären" - dels för att jag tog min allra första scrabbleviktoria i den här turneringen, dels för att jag äntligen fick spräcka den lite magiska 1100-gränsen! Jag trodde faktiskt inte att jag skulle nå dit redan, trodde att jag nått nästan max i och med 1095, men tji fick jag. Nu är det upp till mig att visa att jag förtjänar den också. :)

Tänkte också föregå med gott föredöme och skriva ett litet referat, något som både du som läser och inte minst Pejler (SM?! Var är du?) borde ta efter!

Rond 1: Axel - Anna 418-284
Behaglig startmatch ur de allra flesta perspektiv. Kommer inte ihåg så mycket av specifika drag eller så, mer än att jag kunde få ut KONSTiS med hak på ett SM som legat och väntat länge, länge. Plockar ytterligare en blank och lägger *TAICh(I) över röd för 60, ett ord jag var helt övertygad om stod som alternativ stavning av TAIJI. Uppenbarligen var Anna också det och hon släppte den. TAI CHI är det som står i ordboken, men det spelar ju ingen roll om man inte får någon syn mot sig :) Anna hade kanske inte så mycket att jobba med antar jag, bara att tacka och ta emot. Precis en sån start som jag hade hoppats på.

Rond 2: Axel Olesund - Johan Berner 284-329
Otroligt jobbiga brickor i större delen av matchen, fick förvisso tidigt en blank men rätt kassa kompisar till den. Det krävdes både byten och små balanseringsdrag för att till slut kunna lägga STRåLIG/G(ÅSE) för typ 70. Vid det laget hade Johan redan fått ut bl.a. J för 45 och så, stämningen var dock jämn. Drog sedan den andra blanke också men fortsatte dra tråkigt i övrigt. Halkade efter lite och när jag tidigt i matchen kostat på mig alldeles för mycket betänketid var jag dessutom i tidsnöd. Slutspelet blev otroligt dålig och stressat men det var å andra sidan också en bieffekt av att jag insåg att slaget var förlorat redan innan matchen var över. 20- fick jag i tidsavdrag (det första någonsin på tävling) bilket resulterade i en onödigt stor poängdifferens.

Rond 3: Niclas Petersson - Axel Olesund 340-342
Otroligt nervig match. Blandar ganska okej ställ med riktiga skitkombinationer där ett talande exempel var när jag på ett vokallöst ställ med bl.a. två H och ett D dumpade H(JO)N/(RÖ)N för typ 18 och drar FZ till stället. Å andra sidan verkar inte den tävlingsovane Niclas dra så hemskt bra heller, men jag anar länge att han har blank och när han lägger RÅKoST över röd för typ 44p är jag inte förvånad. Han tänker dock rätt länge och jag inser ganska tidigt att det nog är smart att spela hetsigt. Jag gör så och det visar sig att det lönar sig. Med mer än hälften av brickorna kvar har Niclas kanske bara en 5-6 minuter kvar av sin tid medan jag har kanske 22 min kvar. Sedan får han dock ut VANARTi(G) för ganska låg poäng och den stör inte så mycket eftersom jag kan få ut VY/YR/AR för 56 direkt på hans rull. Känner att jag har ganska bra kontroll, men Niclas skärper sig och börjar få upp tempot. Slutspelet blir en onödigt nervös historia. Kommer inte ihåg mitt slutställ, men hans sista sex var DEESTÖ i alla fall. Jag spelar lite kasst och vinner egentligen på ren tur då jag missar hans mest poänggivande utgång och dessutom räknar fel. När han slutligen gått ut med sitt TEE/FE räknar jag på det och inser att det kommer bli lika, 340-340. Men sedan ser jag att jag räknat fel, har gett mig själv två poäng för lite. Och det räcker med nöd och näppe, men det krävdes -40 i tidsavdrag för Niclas. Himla turpotta man är ibland alltså.

Rond 4: Daniel Petterson - Axel Olesund 306-444
Mitt första ställ: ADLORST. Radar snabbt ut möjliga åttorna i huvudet (hittar du alla fyra? Jag hittade fem, fast *DATORSAL står konstigt nog inte). Men öppningsdraget LIX från Daniel räcker gott och väl för att kunna slänga ut ORDL(I)STA för låg poäng. Kommer inte ihåg så mycket, bara att jag drog i princip allt av värde och kunde lägga för en massa poäng ganska ofta. En dragsekvens jag kommer ihåg är då jag först kunge lägga S(T)UP för 42 för att i nästa drag lägga PIN(JE) över röd, återigen för 42. Det var den sorterns match. Siffrorna talar väl i alla fall sitt tydliga språk, jag både drog och spelade bra.

Rond 5: Axel Olesund - Johannes Åman Pohjola 382-307
Så fick man då möta mannen med det mytomspunna skägget, en spelare som kommit som en raket och som jag bara väntat på att få ställas mot. Minns ju inte ett skit av matcherna känns det som, men i mitt kanske sjätte drag sitter jag i alla fall med AAKKRST på handen. Tycker det ser halvt rullningsvänligt ut och som en skänk från ovan ser jag helt plötsligt att jag kan få ut KATAKR(E)S för kanske 75. Grymt skön... t. Johannes försöker med *AU(D)ITeRA som jag korrekt synar. AUTARkI fick i all fall inte plats på brädet. Istället kan jag strax därpå få ut min andra rull, MIlSTEN, också för runt 75. Efter det är det close down som gäller och jag tycker jag gör det riktigt bra, men Johannes öppnar upp rätt vasst han med. Han får dock aldrig ut någon rulle och jag kan ganska komfortabelt ta hem det hela.

4-1 och bäst PJ, i det här läget kändes det som att pallen nästan var säkrad. Men det var vinsten som låg i sikte nu.

Rond 6: Axel Olesund - Erik Elvers 455-335
En match där i princip allt gick min väg. Öppnar med sköna KONSUM för 32 som jag dessutom får synad. Nästa ställ är ADFGNTT, ett ställ jag kommer ihåg eftersom jag velar mellan T(U)FTAD och T(U)NGAD där jag är osäker på den förstnämnda. Väljer till slut det säkrare TUNGAD och det känns bra. Kan efter ett tag få ut SIDEn(T)RÄ och även om Erik kan kontra med NÖJA/AS för 45 känns läget lugnt. Ett av de fulare dragen var väl när jag kunde haka (FE)Z/ZON för 47p,  på dubbel bokstav, haha, kändes så löjligt på något sätt. Mina brickor passade oerhört bra in på brädet allt som oftast, kunde i slutet också få in COOL/(EK)O/(VA)L för nästan 40 minns jag. Trots att erik rullar VINnARE nära slutet kommer han aldrig nära, speciellt efter hans slutställ AADELRS (du hittar väl rullen) inte kan generera de höga poäng det har potential att göra på ett öppnare bräde. Istället kan jag göra ett ganska skönt slutspel med bland annat draget (O)S(I)S/(NÖJA)S för 22 pinnar. Ännu en gång en match med bra brickor, men jag känner också att jag spelar väldigt bra.

Rond 7: Anita Mansnerus - Axel Olesund 314-449
Anita hade jag mött en gång innan, då i en ångestladdad historia som slutade i knapp förlust. Den här gången blev det i alla fall lite ombytta roller. Anar att Anita sitter med blank tidigt, så medan hon byter först 3 brickor, sen 2 i draget efter kan jag dra ifrån genom att bl.a. smasha ut X för 25 och J för drygt 30. Sedan kommer så TO(N)IC för 58p och det känns rätt gött. Drar efter det draget blank dessutom och sitter med EGINPV?. Då smäller hon helt plötsligt ut tjusiga SaLTARE med 4 hak för 80 poäng och det är nästan lite jämnt. Då kan jag dock lägga P(a)GE över röd förr 33 och i draget efter få ut INVALiD för drygt 70p. Efter det kan jag bara spela färdigt det hela och vinna enkelt.

Så kan det gå om det vill sig väl, så trots tre stycken katastrofslutställ (det jag minns var DFGHRZ?) gick det vägen. Jag vill tacka scrabblegudarna och Frank för allt stöd i mitt spelande.

Dagen avslutades med ärtsoppa och pannkakor i Pejlers lägenhet och som grädde på moset lite vin och den charmiga filmen "The Terminal".

Nästa helg väntar DBS Extrem. Kan ju inte annat än gå sämre! Stay tuned för Andreas SM-referat som borde komma upp inom kort!

/Ax

Turneringsdags!

Ja, det är i december månad det händer!

Min senaste turnering spelade jag i april (i april! absurdt). Den gången handlade det om Uppsala Öppna och det gick bra. Det var en trevlig tillställning.

Alltsedan dess har det blivit nästan uteslutande sparring mot min bloggpartner och tillika nemesis Andreas. Det har blivit en del matcher sedan vi påbörjade vår bäst-av-100-serie lagom till SM -09, och det är fortfarande jämnt, även om han just nu ligger femtalet vinster framför mig. Många fina rullningar har gjorts (minns med plågsam tydlighet den session vi hade då andreas vann med 7-1 och rullade bl.a. både b(UR)uNDISK och TIDvAT(TE)n samma dag) och många fina drag har lagts. Så även om jag inte har tävlat någonting har jag fått min scrabblekvot, mer eller mindre, fylld.

Men det är ju ändå någonting speciellt i att tävla. Jag är en riktigt tävlingsmänniska och är stundtals också en dålig förlorare. Så hur trevligt vi än haft hemma hos Andreas pappa, tillika mästerkock och sångfantom, så har jag saknat att tävla. Känslan man har i kroppen när man väntar på den första lottningen går inte riktigt att jämföra med att se någon dra ett G medan man själv drar ett T ur påsen.

Men nu ska jag alltså äntligen få tävla igen, tävla så det står härliga till! Nu i helgen vankas Luciaspelen 2010 som Andreas och jag arrangerar. Det är min första turnering som arrangör så jag är ändå lite nervös. Ska all teknik klaffa? Kommer deltagarna tycka det är en trevlig tillställning?

Spelmässigt känner jag mig ganska redo inför turneringen. Känner att mitt ordförråd successivt utökas för varje dag som går (senast idag lades det underbara LILLAXEL till i nämnda förråd, ett ord jag inte kan vänta med att få lägga ut mot någon en dag!) och jag börjar samtidigt känna mig mer säker i mitt spel, taktiskt sett. Samtidigt har min tävlingsorutin gjort att jag tappat lite av de kortare orden, speciellt eftersom jag inte spelar så värst mycket på nätet heller, vilket gjort att jag på nytt gått igenom både treor och fyror för att verkligen säkerställa ordförrådet. Snart sitter fyrorna förhoppningsvis som berget!

Helgen efter denna väntar så alla hardcore-scrabblares nirvana, DBS Extrem. Förra året missade jag denna fantastiska tävling men i år tänker jag banne mig inte missa det! Många duktiga spelare deltar så jag har ingen press på mig att prestera, känner dock att om jag spelar som jag kan och dessutom drar bra kan det bli en mycket trevlig turnering, både placeringsmässigt och ratingmässigt :-)

Men närmast, Luciaspelen. Och som högst rankad av alla kan jag inte annat än ha en del press på mig. Allt annat än pallen skulle kännas som ett misslyckande, och för en gångs skull går jag in med inställningen att jag har goda chanser att vinna. Det ska bli intressant att se hur det hela artar sig.Det bidde en liten lägesrapport det där! Nu väntar vi alla med spänning på den självklara frågan: Ska Pejler våga anmäla sig till sin egen turnering? Och ska han någonsin lyckas skrapa ihop ett SM-referat värt namnet? Med såna cliffhangers som han skapar kan man inte bara lämna det sådär! Ge oss mer!

Hoppas vi syns i helgen! :-)

/Axbloglovin